A kálium-nitrátról, avagy harc a salétrom ellen

Mit kell tudnunk a salétrom sóról?

A salétrom só a kálium egy szervetlen vegyülete, hogy ne legyen ennyire száraz megfogalmazás – az a képződmény melynek során az ásványi sók vízzel együtt felszívódnak a falakba és ott a nedvesség elpárolgása után kicsapódnak. A kikristályosodott sók térfogata megnő, ha újra nedvesség éri őket levetnek magukról mindent: a vakolatot, a festéket, a csempét, de még a hőszigetelést is. A vízszigetelés nélküli újravakolás, festés, burkolás csak átmeneti és csak esztétikai megoldást jelent, egykét éven belül a probléma újra igen látványos formát ölt. Teljesen hasztalan, míg az alapproblémát nem orvosoljuk.

A vizes, salétromos, penészes légtérben huzamosabb tartózkodás esetén asztmatikus betegséget lehet kapni. Ezekre a problémákra végleges megoldást nyújthat az utólagos falszigetelés.

A fenti kép jól mutatja, egy falazott kerítésnél bontott tömör téglákat használtunk fel, amelyeknél már elindult a salétromosodás. A viszonylagos szárasság miatt annyi nedvesség éri, amennyi ezzel azonos idő alatt elpárolog. Ezáltal a salétrom só kicsapódásának folyamata megáll, elengedhetetlen persze a falazat szigetelése az alapnál valamint a koszorú és a falazat között, hogy tünetmentes legyen.

Ön is küzd a salétrommal? Hívjon, Mi segítünk!

Erre is kíváncsi lehetsz