Kerti filagóriába épített kemence

Kerti filagóriába épített kemence együttes a Hargita lábánál, Ivóban. A Balázs Művek csapata kemenceépítő workshopon vett részt Zsombori Béla szakmai vezetésével.

A kerti konyha 15 munkanap alatt, 1100 a környéken égetett hagyományos tömör tégla felhasználásával épült. Emellett a legmagasabb minőségű samott téglát és prémium kategóriás vasalatokat használtunk.

Központi részen helyezkedik el a kemence, amely kimondottan pizza sütésre lett tervezve. A tűztér alja prémium kategóriás samott tégla, amelyet samott habarcsba ágyaztunk. Alatta tört üvegágy van, ami hő-akkumulátorként viselkedik. A kemenceajtó olasz gyártmányú hőmérős üvegajtó.

A kemencétől balra egy egyszerű asztalkályhát falaztunk. Közepes méretű főzőlappal, szintén üveges, különálló tüzelő és hamuzó ajtókkal.

Végül a grillező rész: olyan szempontokat vettünk figyelembe, mint a könnyű kezelhetőség a jó füstelvezetés és az állítható sütési magasság. A tűztér alját olyan magasságban határoztuk meg, hogy az bárki számára ideális legyen. A boltív magassága is lényeges, nem csupán esztétikai szerepe van, füstgyűjtő kamra található mögötte, ahonnan a kemence kéményébe áramlik a füst. Ugyanez érvényes a kályha részre is.

A kemence Zsombori Béla szakmai vezetésével készült, terveit szintén ő készítette. A tapasztalatok szerint az élet mindig a kemence, a tűz látványa köré csoportosul. Az udvar sajátos hangulatát nagyon feldobhatjuk egy kerti konyhával. Dobjuk fel!

Erre is kíváncsi lehetsz