Szerződések. Hogyan szerződjünk?

Mikor kell szerződést kötni? Az építkezésben szinte minden alkalommal. Mivel ki kell mondanunk az építkezés az életünk egyik legnagyobb befektetése, amit biztosítanunk, védenünk kell. Kérdés, hogy mindig így állunk hozzá? Miért érdemes szerződött kereteken belül megvalósítani egy beruházást? Megvannak a szerződési alapismereteink? Tisztában vagyunk a szerződés biztosítékának fogalmáról? Micsoda az 1995. évi 10-es építésügyi törvény? Ilyen és ehhez hasonló kérdések mentén építettük fel a szerződésmintáinkat, mindezt az egyenlő jogok és kötelezettség mezsgyéjén.

Cégünk generál kivitelezéssel foglalkozik. Ezért a generál-kivitelezési szerződésünk az építési szerződés egy olyan speciális fajtáját képezi, amely a vállalkozó a teljes kivitelezés megszervezésére vállal kötelezettséget, azonban a kiviteli terveket a megrendelőnek kell biztosítania. A generálkivitelező, mint olyan nem végez tervezést, csak a kivitelezés tartozik a feladatkörébe. a generál-kivitelezési szerződés esetében a beruházó, ill. a megrendelő köt szerződést a tervezővel.

Mi mint generálkivitelezők abban különbözünk az alvállalkozóktól, hogy a generálkivitelező a megrendelő vállalkozója, az alvállalkozó pedig a megrendelővel nincs szerződéses kapcsolatban. Az alvállalkozó a generálkivitelezővel van szerződéses jogviszonyban.

A szerződő felek felelősségük tekintetében határozzák meg a szerződés szövegét, a szándékukat és akaratukat.

Erre is kíváncsi lehetsz